POZDRAVLJENI na spletnih straneh GLOBALNIH INVESTICIJ


Dnevnik

24ur

SiOL

Delo

MMC

Sta

Finance

Portal Računovodja

Večer

SiOL gospodarske novice

Prvi mož Agrokorja naj bi ponudil odstop

Ante Ramljak, ki ga je hrvaška vlada postavila na čelo Agrokorja, je po poročanju hrvaških medijev ponudil odstop. Ali ga bo hrvaški premier Andrej Plenković sprejel, ni znano.

Objavljeno ob: 20 February 2018 | 9:57 pm

Guverner latvijske centralne banke ne želi odstopiti

Guverner latvijske centralne banke Ilmars Rimševičs, ki so ga v soboto aretirali agenti posebnega urada za boj proti korupciji KNAB in je obtožen prejetja sto tisoč evrov podkupnine, obtožbe zavrača. Zatrdil je tudi, da ne bo odstopil, k čemur ga je sicer pozval latvijski politični vrh. KNAB pa mu je medtem že prepovedal opravljanje dolžnosti.

Objavljeno ob: 20 February 2018 | 4:47 pm

Menite, da ste za svoje delo premalo plačani?

Spadate med tiste, ki menijo, da je njihova plača prenizka? Bi želeli novo, bolje plačano službo in si s tem povečali osebni dohodek? Ne glede na to, kako zadovoljni ali nezadovoljni ste s svojo službo in plačo, je pametno, da se svoji karieri aktivno posvečate.

Objavljeno ob: 20 February 2018 | 4:00 pm

Dieselgate: bodo v Nemčiji omejili vožnjo z dizelskimi avtomobili?

Nemške proizvajalce avtomobilov, ki so vpleteni v škandal goljufanja pri izpustih dizelskih avtomobilov, bi lahko doletel nov hud udarec.

Objavljeno ob: 20 February 2018 | 3:40 pm

Kako popolnoma preprosto kupiti bitcoin, ethereum in druge kriptovalute?

Za nakup bitcoina, ethereuma in drugih kriptovalut obstajajo za to prilagojeni sistemi (Bitstamp, Kraken ...), ki pa so za običajnega investitorja pogosto preveč kompleksni. Če bi moral jaz investirati prek teh sistemov, se tega verjetno ne bi nikoli lotil. Ker pa so me kriptovalute zelo privlačile, sem raziskal področje in našel preprost način, s katerim lahko tudi vi vložite v nekatere najbolj zanimive kriptovalute.

Objavljeno ob: 20 February 2018 | 8:55 am

Odkupovalci terjatev planili po premoženju nekdanje lastnice Mure

Nekdanja lastnica Aha Mure bi že v kratkem lahko končala v osebnem stečaju. V ozadju se odvija boj za njene več milijonov evrov vredne nepremičnine.

Objavljeno ob: 20 February 2018 | 4:04 am

NLB Hrvatom (še) ni plačala izgubljene tožbe

V poročilu o poslovanju Nove Ljubljanske banke (NLB) v prvih devetih mesecih lanskega leta je banka potrdila poročanje Siol.net. Kot smo pisali, mora NLB po novembrski sodbi županijskega sodišča Zagrebački banki v lasti Unicredita plačati približno 700 tisoč evrov. V ta znesek so vštete tudi obresti od leta 1992. 

Objavljeno ob: 19 February 2018 | 8:28 pm

Kaj v ruskem spopadu za SIJ dela šef Geoplina?

Slovensko industrijo jekla (SIJ) že nekaj časa hromi spopad med lastnikoma – bratoma Evgenijem in Andrejem Zubickim. Zadnjemu je danes uspelo imenovati nadzornike po lastnem okusu. Kako se je med njimi znašel Boštjan Napast, predsednik uprave Geoplina?

Objavljeno ob: 19 February 2018 | 5:32 pm

V Latviji pridržali guvernerja, ECB tiho. Zakaj je bilo v Sloveniji drugače? #video

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in njegov grški kolega Janis Sturnaras od preteklega konca tedna nista več edina guvernerja centralnih bank območja evra in člana sveta Evropske centralne banke (ECB), ki sta se znašla v preiskavi nacionalnih organov odkrivanja in pregona.

Objavljeno ob: 19 February 2018 | 1:15 pm

Kdo si želi zamenjave šefa jedrske elektrarne

Zakaj v Slovenskem državnem holdingu (SDH) preigravajo možnost za zamenjavo v vrhu Nuklearne elektrarne Krško, edine slovenske jedrske elektrarne? In na kakšne težave so trčili ob iskanju potencialnega naslednika Staneta Rožmana, ki jo vodi že 30 let?

Objavljeno ob: 19 February 2018 | 4:00 am

"Ne vidim možnosti, da bi kriptovalute v bližnji prihodnosti prevzele mesto pravih valut"

Gotovina bo kmalu elektronska, a plačilne kartice ne bodo tako hitro povsem izginile, napoveduje naš sogovornik, ki je prepričan, da bo pametni telefon še dolgo časa središče naše digitalne identitete.

Objavljeno ob: 18 February 2018 | 11:02 am

Luka Koper načrtuje 49 milijonov evrov dobička

Skupina Luka Koper letos načrtuje 57 milijonov evrov dobička iz poslovanja ter čisti dobiček v višini 49 milijonov evrov, izhaja iz povzetka poslovnega načrta Luke Koper, na katerega je nadzorni svet družbe danes podal soglasje. Finančni učinki reševanja poslovnega odnosa z IPS sicer niso del poslovnega načrta.

Objavljeno ob: 16 February 2018 | 6:37 pm

Gašpar Mišič od Luke zahteva še 700 tisoč evrov

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je po ponovni razrešitvi s položaja konec decembra vložil nov, skupno že tretji tožbeni zahtevek, težak 701 tisoč evrov. Gašpar Mišič je potrdil, da sta se o novem sporu pogovorila tudi z aktualnim predsednikom uprave Luke Dimitrijem Zadelom, v Luki pa so glede situacije redkobesedni.

Objavljeno ob: 16 February 2018 | 8:44 am

Prihaja inOrbit 18 – največja konferenca digitalnega marketinga v regiji

Slovenska performance agencija Red Orbit 15. in 16. marca 2018 že četrto leto zapored organizira konferenco inOrbit 18. Letos prinaša izjemne govorce in vsebinsko še bolj razdelan program.

Objavljeno ob: 16 February 2018 | 8:17 am

Velika korupcijska zgodba: sporna nakazila v Alstomu so bila del sistema

Bilo je v jutranjih urah 21. avgusta 2008. Pred zgradbo v središču švicarskega mesta Baden, približno dvajset kilometrov zahodno od Züricha, je parkiralo več vozil. Iz njih so izstopili preiskovalci tamkajšnjega zveznega tožilstva in policije, skupaj z njimi pa tudi več pripadnikov francoske kriminalistične policije.

Objavljeno ob: 15 February 2018 | 6:44 pm

Hrvati so nas spet stisnili v kot – tokrat prek NLB

V odnosih med Slovenijo in Hrvaško je na vidiku nov spor. Po informacijah, ki smo jih pridobili na Siol.net, je namreč v Novo Ljubljansko banko (NLB) prišel prvi račun za pravnomočno izgubljeno tožbo, ki so jo zaradi dolga do hrvaških varčevalcev v imenu hrvaške države sprožile tamkajšnje banke. V NLB čakajo na usmeritve vlade, ki pa jih ni in ni.

Objavljeno ob: 15 February 2018 | 5:57 pm

Popovič razrešil Gašparja Mišiča #video

Gašpar Gašpar Mišič ni več vršilec dolžnosti direktorja komunalnega podjetja Marjetica. "Župan me je imenoval, župan me lahko razreši. Njegovo odločitev spoštujem," je povedal Gašpar Mišič.

Objavljeno ob: 15 February 2018 | 5:12 pm

GEN-I podira rekorde

GEN-I, ki prodaja tudi električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško (NEK), je lani dosegel rekordne rezultate. Obseg prodaje je prvič v zgodovini presegel dve milijardi evrov.

Objavljeno ob: 15 February 2018 | 4:22 pm

Ker ni bilo potnikov, odpovedali polet v Maribor

Belgijska letalska družba VLM Airlines, ki ima prek družbe SHS Aviation iste lastnike kot Aerodrom Maribor, je četrti dan po vzpostavitvi redne letalske povezave med Antwerpnom, Münchnom in Mariborom prvič odpovedala polet. Kot so za STA pojasnili pri prevozniku, za polet ni bilo prijavljenih potnikov, zato je razumljivo, da so ga odpovedali.

Objavljeno ob: 15 February 2018 | 12:06 pm

Arno Schuster ni več prvi mož Adrie Airways

Arno Schuster je odstopil z mesta direktorja družbe Adria Airways. Na položaju ga bo nasledil Holger Kowarsch. Iz Adrie Airways so sporočili, da bo Schuster član vodstva družbe še do konca aprila.

Objavljeno ob: 15 February 2018 | 10:37 am

Kaj bo zamajalo dolar in zrušilo ZDA #intervju

V prihodnjih tednih bodo oči znova uprte v dogajanje na svetovnih finančnih trgih. Mesec se je na borzi v New Yorku začel z največjim dnevnim upadom indeksa Dow Jones v njegovi zgodovini.

Objavljeno ob: 15 February 2018 | 4:10 am

To je najdražji hlod, ki ga prodajajo na eni največjih dražb #video #foto

V obrtno-podjetniški coni Slovenj Gradec danes poteka ena največjih dražb hlodovine v tem delu Evrope.

Objavljeno ob: 14 February 2018 | 7:42 pm

Banke lani s četrtino večjim čistim dobičkom

Banke v Sloveniji so lani ustvarile 411 milijonov evrov dobička pred davki, kar je 21 odstotkov več kot leto prej. Dobiček po davkih se je povečal za 27,1 odstotka na 422,6 milijona evrov. Na ravni sistema so banke lani neto sproščale oslabitve in rezervacije, skupaj za 40 milijonov evrov.

Objavljeno ob: 14 February 2018 | 3:04 pm

Guverner Jazbec odhaja iz Banke Slovenije

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je proti slovenski vladi in državnemu zboru hujskal mednarodne institucije, predčasno zapušča svoj položaj. 

Objavljeno ob: 14 February 2018 | 2:28 pm

Slovenija decembra z eno največjih rasti industrijske proizvodnje v EU

Industrijska proizvodnja v območju evra se je decembra na mesečni ravni okrepila za 0,4 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka. Na letni ravni je bila rast 5,2- oziroma 4,8-odstotna. Slovenija se je decembra tako na mesečni kot na letni ravni uvrstila med države EU, ki so beležile najvišje rasti industrijske proizvodnje.

Objavljeno ob: 14 February 2018 | 1:58 pm

Gorenjska banka lani s 6,5 milijona evrov čistega dobička

Gorenjska banka je lani ustvarila 15,6 milijona evrov dobička iz rednega delovanja, oblikovala za 5,5 milijona oslabitev in rezervacij ter dosegla 10,1 milijona dobička pred davki. Doseženi rezultati so opazno nad načrtovanimi in presegajo tiste iz leta 2016, so sporočili iz banke, ki je imela za 6,5 milijona evrov čistega dobička.

Objavljeno ob: 14 February 2018 | 1:04 pm

Ustavili kazenski pregon proti vplivnemu zavarovalničarju

Zvonko Ivanušič, skoraj desetletje eden od najvplivnejših mož na domači gospodarsko-politični sceni, je nedolgo po odhodu z vrha Save Re dosegel novo zmago.

Objavljeno ob: 14 February 2018 | 10:34 am

Ali je to konec kripto valutam ali je to le trenutni padec?

Trg kriptovalut je od začetka letošnjega leta naglo padel, zato so se nekateri spraševali, ali je to dokaz ekonomskega balona. Nekateri verjamejo, da se bo vrednost kriptovalut še naprej zmanjševala, drugi pa trdijo, da je dobrodošel popravek na trgu in da bodo kratkoročne in srednjeročne digitalne valute znova pridobile vrednost. Kdo ima prav?

Objavljeno ob: 14 February 2018 | 7:00 am

Furs nad skrivanje premoženja nekdanjega šefa Smelta v Rusiji

Igorju Furlanu, nekdanjemu vodji predstavništva družbe Smelt v Rusiji in očetu bolj znanega ljubljanskega poslovneža Roka Furlana, skušajo odvzeti več stanovanj v Ljubljani in na Obali.

Objavljeno ob: 13 February 2018 | 12:07 pm

Sporne prakse in visoke provizije pri prodaji elektrike državnega podjetja

Zakaj državnih upravljavcev premoženja ne moti dejstvo, da trgovsko podjetje E3 v lasti državnega Elektra Primorska prodaja elektriko prek podjetja s tremi zaposlenimi, ki pri tem uporablja sporne prakse? Posel je samo v treh letih podjetju Etrad3 prinesel sedem milijonov evrov, ki jih očitno obrača tudi v davčni oazi.

Objavljeno ob: 13 February 2018 | 4:16 am

Prelomen dan za mariborsko letališče

Mariborsko letališče ima od danes znova redno letalsko povezavo. Nekaj pred 15. uro je 50-sedežno letalo fokker belgijsko-slovenske letalske družbe VLM Airlines, ki ima prek družbe SHS Aviation iste lastnike kot Aerodrom Maribor, poletelo proti belgijskemu Antwerpnu z vmesnim postankom v Münchnu.

Objavljeno ob: 12 February 2018 | 4:26 pm

Privoščite si nov in moderen apartma v Mojstrani

DUTB, d. d., ima v lasti in prodaji obsežen portfelj nepremičnin vseh segmentov in v različnih razvojnih fazah. Preverite ponudbo in izkoristite priložnost za odličen nakup.  

Objavljeno ob: 12 February 2018 | 8:19 am

Slovenci za oglede znamenitosti navdušili tehnološkega velikana

Tudi v oglede kulturne dediščine se lahko vnese tehnologija. Eno od takšnih idej so dobili v kočevskem podjetniškem inkubatorju, kjer so s pomočjo obogatene resničnosti razvili aplikacijo, ki vas popelje skozi 3D-rekonstrukcije lokalnih zgodovinskih znamenitosti. Njihovo aplikacijo je opazil tudi tehnološki velikan.

Objavljeno ob: 10 February 2018 | 7:32 pm

Državna banka prodaja petino Tuševega dolga

Po propadu postopka prodaje Engrotuša je razpadel tudi bančni konzorcij, ki je iskal novega lastnika trgovske družbe z okoli tri tisoč zaposlenimi. Pred njo je obdobje negotovosti.

Objavljeno ob: 9 February 2018 | 6:30 pm

Skupina Tuš v lanskem letu še povečala dobiček

Pozitivno poslovanje Skupine Tuš, višji dobiček in stabilna pozicija na trgu. Skupina Tuš je po nerevidiranih rezultatih za leto 2017 poslovno leto zaključila s čistim dobičkom v višini 6,2 milijonov evrov, kar je za 30 odstotkov več kot leto prej. EBITDA je za lansko leto znašal 19,7 milijonov evrov, kar je kar za 20 odstotkov višje kot v letu 2016. Največji preskok v izboljšanju EBITDA-ja se kaže v trgovinski dejavnosti, ki je povečala EBITDA za kar 102 %. Čisti prihodki Skupine so v letu 2017 znašali 493 milijonov evrov in so bili nekoliko nižji v primerjavi z letom poprej zaradi odprodaje dejavnosti v Makedoniji. Dobri poslovni rezultati so odraz ustrezno vodene poslovne politike, uravnoteženega razvoja in vodenja Skupine, ki se odražata tudi v stabilni poziciji Skupine Tuš na slovenskem trgu.

Objavljeno ob: 9 February 2018 | 1:20 pm

Tesla: Od skoka v vesolje do izgube 675 milijonov dolarjev

Elon Musk je pred dnevi v vesolje izstrelil avtomobil, a objavil tudi poslovne rezultate zadnjega četrtletja za Teslo. Izguba je znašala 675 milijonov dolarjev.

Objavljeno ob: 9 February 2018 | 9:13 am

Ali je to konec kriptovalut ali le trenutni padec?

Trg kriptovalut je od začetka letošnjega leta naglo padel, zato so se nekateri spraševali, ali je to dokaz ekonomskega balona. Nekateri verjamejo, da se bo vrednost kriptovalut še naprej zmanjševala, drugi pa trdijo, da je dobrodošel popravek na trgu in da bodo kratkoročne in srednjeročne digitalne valute znova pridobile vrednost. Kdo ima prav?

Objavljeno ob: 9 February 2018 | 8:44 am

Francozi ali Čehi – kdo bo železničarjem rezal kruh?

V igri za strateškega partnerja tovornega prometa Slovenskih železnic (SŽ) so ostali Francozi in Čehi. Kdo sta ponudnika, komu kaže bolje in kdo bo imel o poslu zadnjo besedo?

Objavljeno ob: 9 February 2018 | 4:02 am

V koprskem Cimosu odpustili 40 delavcev

Pred dnevi se je končal program odpuščanja presežnih delavcev v Cimosu, pri čemer je odpovedi prejelo 40 zaposlenih, večinoma iz družbe Cimos Kinematika. 23 odpuščenih delavcev se je že vpisalo med iskalce zaposlitve na koprskem zavodu za zaposlovanje.

Objavljeno ob: 7 February 2018 | 3:14 pm

Bruselj še izboljšal gospodarsko napoved za Slovenijo

Evropska komisija je v zimski gospodarski napovedi znova izboljšala gospodarske obete za Slovenijo. Lani je bila gospodarska rast v Sloveniji po novi bruseljski oceni 4,9-odstotna, letos naj bi bila 4,2-odstotna, prihodnje leto pa 3,5-odstotna. Za vsa tri leta je zimska napoved za 0,2 odstotne točke boljša, kot je bila jesenska.

Objavljeno ob: 7 February 2018 | 12:44 pm

Organi pregona nad premoženje Mirka Tuša

Mirko Tuš, ustanovitelj poslovnega imperija Tuš in nekdaj najbogatejši Slovenec, do nadaljnjega ne more več razpolagati s svojim premoženjem.

Objavljeno ob: 7 February 2018 | 9:19 am

Adria bo začela leteti v Düsseldorf

Adria Airways bo konec aprila začela leteti v Düsseldorf. Potniki bodo v nemško velemesto leteli štirikrat tedensko, letalske vozovnice pa je mogoče kupiti od danes.

Objavljeno ob: 6 February 2018 | 1:12 pm

Več kot tisoč lastnikov stanovanj je utajilo 1,7 milijona evrov #Airbnb #video

Finančna uprava je na podlagi prejetih podatkov o oddajanju nepremičnin v turistični najem ugotovila, da 1.056 zavezancev ni imelo registrirane dejavnosti in ni prijavilo 1.676.420 evrov prihodkov.

Objavljeno ob: 6 February 2018 | 10:11 am

"Dogajanje na Wall Streetu vidim le kot korekcijo v bikovskem trendu" "video

Newyorške borze so sinočnje trgovanje končale z velikimi padci. Indeks Dow Jones je doživel celo največji dnevni padec v svoji zgodovini. Analitiki so prepričani, da je panika odveč. "Za zdaj vidimo dogajanje le kot korekcijo v bikovskem trendu, kar ni nič neobičajnega," miri Sašo Stanovnik.

Objavljeno ob: 6 February 2018 | 7:44 am

Kdo bi dobil provizijo in kolikšno, če bi Engrotuš prodali

Kaj je šlo narobe, da Engrotuša po dveh letih prodajnega postopka spet niso prodali? Komu koristi, da banke niso sprejele nobene od ponudb, ki bi pomenile konec agonije za družbo z okoli tri tisoč zaposlenimi in negotovosti za dobavitelje?

Objavljeno ob: 6 February 2018 | 4:04 am

Velik padec na newyorški borzi. Padel rekord iz leta 2008.

Newyorške borze so današnje trgovanje zaključile z velikimi padci. Industrijski indeks Dow Jones je zabeležil največji dnevni padec v svoji zgodovini in presegel prejšnji rekord iz leta 2008, ko je ta znašal 777,68 točke. Na najnižji točki je Dow Jones tokrat zabeležil padec za skoraj 1600 točk.

Objavljeno ob: 5 February 2018 | 11:02 pm

Drugi tir: kaj je v sporazumu z Madžari takega, da mora ostati tajno?

Vlada podrobnosti dogovorov o sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko pri gradnji drugega tira Divača–Koper prikriva tudi pred poslanci. Tako naj bi si želeli v Budimpešti. Mar res?

Objavljeno ob: 5 February 2018 | 5:19 pm

Engrotuša Mirka Tuša nihče noče. Kaj zdaj?

Tržni delež Engrotuša na slovenskem trgu drastično upada, po naših informacijah sta ga že dohitela oba diskontna trgovca Hofer in Lidl. Lahko Engrotuš čakajoč na novega lastnika preživi vse bolj konkurenčne razmere na trgu?

Objavljeno ob: 5 February 2018 | 2:45 pm

Januarja spet več brezposelnih

Konec januarja je bilo pri zavodu za zaposlovanje registriranih 87.919 brezposelnih, kar je 3,4 odstotka več kot decembra in 15,2 odstotka manj kot januarja lani. Na novo se je prijavilo okoli 11.200 oseb, največ zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Objavljeno ob: 5 February 2018 | 12:54 pm

Kataya: Življenje je kot računalniška igra

Tako vsaj pravi Katja Ajster, javnosti bolj poznana kot pevka Kataya, ki ima zagotovo enega izmed bolj zapomnljivih vokalov na slovenski glasbeni sceni. Ravno v petju in nastopanju na odrih se je z leti najbolj našla, a ambiciozna je tudi na drugih področjih.

Objavljeno ob: 5 February 2018 | 8:27 am

Vas kaj zanima?
VPRAŠAJTE


POGOJI UPORABE: Podatki ali algoritmi morda vsebujejo napake, grafikoni so zgolj simboličnega, informativnega značaja. Uporba portala je izključno na lastno odgovornost!